Wat is Search Engine Optimalisatie?

Search Engine Optimalisatie wordt meestal benoemd bij zijn afkorting, namelijk SEO. In het Nederlands gebruiken we ook wel zoekmachine optimalisatie. SEO verwijst naar het proces van het verbeteren van uw website om de zichtbaarheid te vergroten. We bedoelen hiermee de zichtbaarheid op zoekmachines. Deze vorm van marketing helpt om nieuwe en bestaande klanten te bereiken en dat is precies wat u nodig heeft als u een product of dienst verkoopt.

De zoekmachines

We gebruiken zoekmachines dagelijks en via verschillende apparaten, waaronder onze smartphone, tablet en computer. Een zoekmachine is in feite een computerprogramma waarmee consumenten informatie kunnen zoeken. Het is een soort van de bibliotheek van het internet. Om de bibliotheek te sorteren, indexeren zoekmachines alle webpagina’s. Tijdens het indexeren kijkt de zoekmachine onder andere naar woorden in de tekst die vaker voorkomen, zodat het programma weet waar de inhoud van de pagina bij hoort.

Laten we een voorbeeld nemen, een online bookmaker biedt als voornaamste service sportweddenschappen. Het is dus logisch dat op de startpagina van de bookmaker het woord sportweddenschappen of sportwedden meerdere keren herhaald wordt. Tijdens het indexeren zal de zoekmachine de term sportweddenschappen gebruiken bij het indexeren. Zodra een persoon op zoek is naar sportwedden, zullen ze op deze manier bij online bookmakers terecht komen via de zoekresultaten in zoekmachines.

Voorbeelden van zoekmachines zijn Google, Bing, Yahoo, maar ook minder bekende zoals Ask.com en DuckDuckGo. Van al deze zoekmachines wordt Google verreweg het meest gebruikt. Toch was dit niet de allereerste zoekmachine op het internet, dat was namelijk JumpStation. Deze zoekmachine is echter sinds 1994 niet meer te gebruiken.

Robots en crawling

Tijdens het proces van indexeren gebruiken zoekmachines robots, bots en spiders voor crawlen. Het crawl proces bestaat uit het doorzoeken van de inhoud van een website. Crawlen wordt gebruikt om zo snel mogelijk veel URL’s te vinden. Tijdens het crawl proces wordt een lijst afgewerkt met URL’s die gevonden zijn tijdens eerdere crawls. De bekende URL’s worden doorzocht door de robots op zoek naar nieuwe links, deze links zijn doorgaans verwerkt in de inhoud van de website. Dit is onder andere waarom backlinking erg belangrijk is om uw SEO te verbeteren. Door linkbuilding te gebruiken als onderdeel van uw marketing strategie bouwt u vertrouwen op en wordt uw website eerder gevonden door zoekmachines.

Het belang van SEO

Naar schatting vinden er ongeveer 63,000 zoekopdrachten plaats per seconde. Deze zoekopdrachten hebben vaak commerciële bedoelingen. Het is daarom geen verrassing dat SEO een onmisbaar onderdeel uitmaakt van digitale marketing. Een grotere zichtbaarheid leidt tot een hogere positie in de zoekresultaten van de zoekmachine. Des te hoger uw website te vinden is in de zoekresultaten, des te hoger de kans dan gebruikers op uw URL zullen klikken. In de laatste jaren zijn de zoekresultaten geëvolueerd om gebruikers zo snel en direct mogelijk antwoord te geven. Dit gebeurt onder andere door middel van snippets, waarbij het antwoord direct tussen de zoekresultaten wordt weergegeven. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van SEO, want als de zoekmachine uw inhoud gebruikt voor de snippet, dan is de kans op clicks veel groter.

Een SEO strategie implementeren

SEO is de verzamelnaam voor een aantal praktijken die bedrijven kunnen toepassen in hun digitale marketing strategie. Onderdelen van SEO bestaan onder andere uit linkbuilding, het opmaken van teksten, social media marketing en meer. Als we het over SEO hebben, dan maken we vaak onderscheid tussen on-page SEO en off-page SEO. Wilt u graag zelf een sterke SEO strategie, dan kunt u het beste professionals inschakelen. Het is uiteraard mogelijk om zelf aan uw SEO strategie te werken, maar houdt er rekening mee dat SEO tijdrovend is. Bovendien ondergaan zoekmachines geregeld updates waardoor uw SEO praktijken dus regelmatig bijgewerkt moeten worden. Een professioneel agency is op de hoogte van de laatste veranderingen en kan u uitstekend helpen om uw zichtbaarheid via zoekmachines te verbeteren.